Wat is het Cranio Sacrale systeem?

Het cranio-sacrale systeem is het interne milieu voor het centrale zenuwstelsel en beïnvloedt de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel. Het systeem heeft een relatie met de andere fysiologische systemen, zoals ademhaling, bloedsomloop, het bindweefselsysteem en het spiersysteem. Er is sprake van een wederzijdse beïnvloeding.

Alle structuren van het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door een bijzonder bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) is te zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Spanning of te weinig spanning in het bindweefsel kan klachten veroorzaken in het gehele lichaam.

Binnen het cranio-sacrale systeem en het bindweefsel vinden er bewegingen plaats, die het craniosacraal ritme worden genoemd. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal in het lichaam te voelen. Door stress, ontstaan door iets van buiten of van binnenuit, kan het zelfhelend vermogen van het lichaam zijn verzwakt.
Cranio Sacraal Therapie ondersteunt en herstelt dit zelfhelend vermogen.

Cranio Sacraal Therapie

John E. Uplegder, osteopatisch arts en chirurg, is de grondlegger van de Cranio Sacraal Therapie.

Cranio Sacraal therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelligen in het cranio-sacrale systeem en het bindweefselsysteem, dat door heel het lichaam aanwezig is. Dit gebeurt door met volle aandacht bij de cliënt aanwezig te zijn en zorgvuldige manuele technieken te gebruiken. Aanrakingen door de therapeut aan het lichaam in contact met het Cranio Sacraal ritme van de client.

Cranio Sacraal therapie is met name geschikt voor mensen waarbij de overige therapieën als te heftig worden ervaren of voor mensen die een sterke voorkeur hebben voor CST. Het geeft veiligheid en biedt extra hulp om meer in contact met je eigen lichaam te komen, waarbij de therapeut extra hulp biedt om het zelfgenezend proces in het lichaam te ondersteunen en opnieuw in gang te zetten. Zodoende kunnen beperkingen in het cranio-sacraal systeem en het bindweefselsysteem op een zachte manier ontspannen.
Spanningsveranderingen in het cranio-sacrale systeem, met name de bindweefselstructuren, geven verandering in het hele lichaam en kan tot herstel leiden van het verloren gegane evenwicht.

Na de eerste kennismaking met Cranio Sacraal Therapie gedurende de opleiding tot Postural Integration Therapeut, ben ik een verdieping aangegaan door CST I en CST II te volgen bij het Upledger Instituut.
Deze beide modulen zijn respectievelijk gericht op de totale ontspanning van het gehele lichaam en op ontspanning rondom de kaak.

Neem contact op met Mini voor een intakegesprek.

Neem contact op