Wat is Postural Integration?

Postural Integration is ontwikkeld door Jack Painter en gestoeld op het werk van Reich en Alexander Lowen. Hij combineerde Rolfing (ontwikkeld door Ida Rolf) met de humanistische psychologie.

De houding (de ‘posture’) van het lichaam is het uitgangspunt in de benadering van de mens. De fysieke houding van een persoon vertelt immers veel over diens levensgeschiedenis (b.v. drama’s, trauma’s) aangezien de fysieke houding onlosmakelijk verbonden is met de emotionele en mentale houding van een mens.

Postural Integration Therapie

Postural Integration (P.I.) Therapie is een lichaamsgerichte psychotherapie die in individuele behandelingen wordt gegeven. De fysieke houding, als ook de mentale en emotionele houdingen, worden als uitgangspunt genomen. Het doel is om de cliënt weer in contact te brengen met zijn oorspronkelijke levenslust en energie.

Tijdens de therapie wordt gewerkt aan het bevrijden van de blokkades die te maken hebben met de ontstane karakterstructuren bij de cliënt. Dit wordt gedaan met (diepe) bindweefselmassage in combinatie met onder meer ademhalingsoefeningen binnen een psychotherapeutisch begeleiding.
Door de verkramping en pantsering van het lichaam, de adem en de energie-huishouding los te maken, komt de cliënt weer in aanraking met geblokkeerde gevoelens en overtuigingen. Deze kunnen daardoor meer en meer worden losgelaten.

Bij Postural Integration Therapie worden intensief lichaamswerk en zachte aanrakingen verweven met inzichtgevende technieken uit de westerse psychologie en het gedachtengoed uit het Oosten. P.I. brengt patronen aan het licht, maakt ze helder en duidelijk. Deze patronen overwinnen vraagt een actieve deelname van de cliënt. De bereidheid om te onderzoeken en grenzen te verleggen.

Aan het begin van een PI sessie wordt het lichaam door oefeningen, massage en intensieve ademhaling voorbereid en toegankelijk gemaakt. Bij het diepere werk aan spier- en bindweefsel wat daarop volgt, wordt duidelijk waar opgehoopte spanning zich heeft verstopt. Gewoonlijk voelen we die niet meer daar waar ze zit, maar ervaren we de symptomen ergens anders; zoals in de onderrug, de schouders of de knieën.

De buitengewone effectiviteit van PI zit in de bereidheid van de cliënt en therapeut om op vele niveaus tegelijk te werken. Het ene moment met behulp van ademtechnieken, bewegingen en geluiden om het lichaam te verkennen. Het andere moment met woorden om bewustzijn te verkrijgen welke overtuigingen en gedachten in de hersenen zijn opgeslagen Daarbij is het mogelijk de gevoelens die hierbij ontstaan, een plaats te geven in het geheel van je ervaringen.

Het is een therapie die constant in ontwikkeling is. Waar vroeger Postural Integration therapie bekend stond als een vrij diepe en pijnlijke methode, is nu de tendens dat de zachte interventies minstens zo belangrijk zijn als de diepe bindweefsel behandeling.

Het succes van een geslaagde therapie bestaat ook vooral daaruit, dat het oorspronkelijke therapiedoel niet meer als belangrijk ervaren wordt, maar er een nieuwe belevingswereld komt waarin men zich, bevrijd van de oude beperkingen, kan bewegen. En dat is de eigenlijke integratie.

Veel clienten die het P.I. proces doorgemaakt hebben beleven zichzelf meer als “geheel”, voelen zich evenwichtiger, energieker en hebben meer plezier in het leven dan voorheen. Ook kunnen P.I. behandelingen een sterke impuls zijn voor helings-en genezingsprocessen, ook van lang bestaande chronische aandoeningen.

Neem contact op met Mini voor een intakegesprek.

Neem contact op